Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γιατί μας αρέσουν τα anime;

Eδώ και πολλά χρόνια τα anime ''πέρασαν''  τα γιαπωνέζικα σύνορα γράφοντας τη δική τους ιστορία ως παγκόσμιο πολιτισμικό φαινόμενο.Τα πρώτα δείγματα άνιμε((アニメ) εμφανίστηκαν σε διαφημίσεις στους ιαπωνικούς κινηματογράφους εν έτει 1917.Αυτά τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια δεν συγκρίνονται με τα κινούμενα σχέδια του "μάγου'' Walt Disney ή άλλων δημιουργών. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποτιμήσω τα κλασικά κινούμενα(εδώ πάντα συγκινούμαστε με τραγικό χαμό Mουφάσα) απλά τα anime έχουν μία άλλη κουλτούρα. Κάποια διαθέτουν αρκετή dark-ίλα(π.χ Death Note) ενώ κυκλοφορούν και κάποια πιο naughty, πιο XXX, τα ονομαζομένα hentai(for the history). Μεγάλη πέραση είχε και το Legend Of Korra με την avatar Korra να δαμάζει αφενός όλα τα στοιχεία της φύσης αφετέρου όλους τους οχτρούς της.














1)το σενάριο είναι φευγάτοοοο, απλά ξεπερνάει τα όρια της λογικής και της φαντασίας. Η πλειονότητα των anime βασίζεται στα manga(ιαπωνικά comic) όπου κατά λέξη σημαίνει παράξενες εικόνες.
π.χ στο Monster καταστράφηκε η ζωή ενός μεγαλοχειρούργου (Dr.Kenzo Tenma) γιατί έσωσε τη ζωή ενός φαινομενικά αθώου αγοριού που ήρθε με σφαίρα στο κεφάλι ,όπου του την είχε μπουμπουνίσει η δίδυμη αδελφή του..



















2) όλα είναι σε υπερθετικό βαθμό. Αντιδράσεις, φονικά, έρωτες....και φυσικά τα μάτια. Αυτά τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, που καλύπτουν το μισό πρόσωπο, ήταν ιδέα του Osamu Tezuka την δεκαετία του '60. Σ ' ευχαριστούμε που μας έκανες in style !
Αυτά τα αυγοειδή μάτια συμβάλλουν στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Από τους χολιγουντιανούς αστέρες μία κοπέλα μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από manga/anime.
Η Emma Stone. Δεν θέλω αντιρρήσεις ισχύει.

3)το δάκρυ πέφτει κορόμηλο....λίμνες σχηματίζονται κάτω από τα μάτια!













4)οι σκηνές ξεχειλίζουν από δραματικές εντάσεις και κορυφώσεις. Ουκ ολίγες φορές θα αναφωνήσεις ''αα αυτό θα μεταφερόταν ωραία και στον κινηματογράφο''. Γι'  αυτό πολλοί σκηνοθέτες-σεναριογράφοι έχουν δανειστεί ιδέες από τα anime. Eδώ κοτζάμ Ταραντίνο πρόσθεσε στο Κill Bill vol.1 ένα ολόκληρο-anime- κεφάλαιο για να εξηγήσει λεπτομερώς το βίαιο παρελθόν της O-ren Ishii. Πολλοί σπεύδουν να πουν ότι στα anime κυριαρχεί η ανώφελη βία και τα λουτρά αίματος.  Σ' όλους αυτούς ανταπαντάμε πως και στις ταινίες δεσπόζουν so f@@@ing what?!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου