Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Dollhouse(2009-2010)

https://www.youtube.com/watch?v=6cINErID_yk
Αν και συνήθως καταπιάνομαι με νέες σειρές έδωσα την ευκαιρία σε μία παλαιότερη και βγήκα κερδισμένη!Γιατί πρέπει να μπεις στο Κουκλόσπιτο;














1.Καταρχάς έχει καλογραμμένο σενάριο χωρίς σεναριακές αφέλειες και τρύπες. Το κουβάρι ξετυλίγεται σιγά σιγά και μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονται αποκαλύψεις, ειδικά στο τελευταίο επεισόδιο κάθε σεζόν(Epitaph 1 & 2) γιατί μας δείχνει το καθένα μία τρομακτική ματιά του μέλλοντος. Did i fall asleep?
Η κεντρική ιδέα είναι πως στο Dollhouse προγραμματίζουν μία ομάδα ανθρώπων όπου δεσμεύονται με νέες προσωπικότητες ώστε να προσφέρουν την φαντασίωση των ονείρων σου.
Αν φυσικά σου περισσεύουν κάποια εκατομμύρια. Όμως μία ενεργός θα ξεχωρίσει από το σύνολο και θα παρουσιάσει μία απρόβλεπτη πρωτοβουλία και αυτενέργεια ξεφεύγοντας από την doll-οποίηση!
Πίσω από αυτό το sci-fi κομψότεχνημα βρίσκεται ο έμπειρος Joss Whedon (Βuffy, Angel) όπου δυστυχώς δεν πήρε το οκ για τρίτη σεζόν. Αλλά ίσως ήταν για το καλύτερο αφού ρολάρει η σειρά χωρίς να κάνει κοιλιά σαν το Harper's Island. Κάθε κύκλος απαρτίζεται από 13 επεισόδια. Piece of cake! Όλα τα επεισόδια αποτελούν κομμάτια του πλαζ που σαν μικρό παιδί ανυπομονείς να το λύσεις.
p.s iloveu: η μελωδία του theme song που μας ''προειδοποιεί'' για τις creepy κατάστασεις που θα ζήσουμε.




















2.Βασικό ατού της σειράς η Eliza Dushku! Απίστευτο τυπάκι, ίσως τη θυμάσαι από τις βαμπιροσειρές( Buffy & το Angel). Βέβαια την είχα ξεχωρίσει από την teenoταινία Bring it on με την Κirsten Dunst όπου ήταν cheerleaders(must-see!) Υποδύεται με περίσσεια άνεση την Ενεργό,την Κούκλα που ακολουθεί πιστά τις εντολές του μυστικού κερδοφόρου οργανισμού. Από τη μία στιγμή στην άλλη μεταμορφώνεται από την τυφλή χριστιανή σε adrenaline junkie και από την dominatrix σε φονικό όπλο. Ευφυέστατο το όνομά της Έκο! Όπου και να σταλθεί αφήνει την ηχώ της...














3. Όσο ιδανική είναι η Εliza άλλο τόσο καλό είναι και το καστ που την πλαισιώνει. O Topher είναι ο geeky προγραμματιστής-νευρολόγος με την καρδιά μαρουλιού που αναλαμβάνει να εμφυτεύει και να σβήνει αναμνήσεις.  Όπως βάζουμε ένα dvd στο pc έτσι εύκολα επαναπρογραμματίζει εγκεφάλους με το κατάλληλο imprint. Στο υπερπολυτελές σπίτι(κάτι σαν barbie house) κουμάντο κάνει η Adelle(κανένα κοινό με τη γνωστή Adele) και το δεξί της χέρι είναι ο  σωματοφύλακας Boyd όπου είναι handler της Έκο. Ξεχωρίζουν άλλες δύο dolls , η Sierra που είναι η bestie της Έκο και ο Victor(o man whore ή αλλιώς ο Κεν Κεν). Στα χνάρια ν΄ανακαλύψει το εμπόριο ψευδαισθήσεων ή ακόμη καλύτερα λευκής σαρκός βρίσκεται ο γοητευτικότατος πράκτορας Paul Labbard που θα ρισκάρει και την ίδια του την ύπαρξη.















4.Στο Dollhouse όλα μοιάζουν αληθινά, ακροβατούμε στα όρια του φαντασιακού και του πραγματικού. Από τον μύθο του Κουκλόσπιτου(που αναπτύσσεται περισσότερο στον 2ο κύκλο) εγείρονται σημαντικά ηθικά διλήμματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε imprint δεν επηρεάζει την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε Active, ότι δεν διατηρούν αποσπάσματα από θολές-ξεχασμένες εμπειρίες. Φορτώνοντας ψεύτικες αναμνήσεις αφήνουμε το παλιό μας εγώ στην άκρη; Mπορούμε πράγματι να γίνουμε tabula rasa και να μην έχουμε θραύσματα της πρότερης ζωής μας; Kαι o Charlie Kaufman στην Αιώνια Λιακάδα ενός καθαρού μυαλού είχε καταπιαστεί με το σβήσιμο της μνήμης και την επιτυχία του ή όχι . Αλλά αποδεικνύεται και στις δύο περιπτώσεις ότι όσο και να σβήσεις αναμνήσεις θα επανελθούν γιατί η ψυχή δεν ξεχνά.. Yesterdays bleeding through.... 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου