Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Nymphomaniac: Volume 1 (2013)


ΣτόριΟι ερωτικές …εμπειρίες της Joe, μιας (αυτο-διαγνωσμένης) νυμφομανούς, όπως τις διηγείται η ίδια σε έναν άντρα που την βρίσκει τραυματισμένη στο δρόμο και της προσφέρει βοήθεια πηγαίνοντας τη στο σπίτι του.

Σχόλια: Το πρώτο (δίωρο) μέρος της νέας αμφιλεγόμενης ταινίας του (εξίσου αμφιλεγόμενου) Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier έρχεται στις ελληνικές αίθουσες! Στη softcore εκδοχή του βέβαια, καθώς η uncut version της ταινίας θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου! 

Αρκετό καιρό τώρα πάντως, η καμπάνια προώθησης της ταινίας του Trier (που είχε αποφασίσει να κρατήσει το στόμα του ερμητικά κλειστό) είχε καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα, να προκαλέσει αλλά και να ….διχάσει το σινεφίλ κοινό! Τα poster της ταινίας με τους πρωταγωνιστές σε…. φάση οργασμού ήταν απλά το αποκορύφωμα! Τα (λογοκριμένα από το youtube) trailer αλλά και teaser clips συντηρούσαν το ‘’μύθο’’ που χτιζόταν γύρω από την ταινία και σίγουρα  αύξαναν την προσμονή  για το τι μπορεί τελικά να δούμε επί της οθόνης.


Τι είδαμε λοιπόν στο πρώτο μέρος; Σίγουρα όχι ένα πορνογράφημα όπως έσπευσαν πολλοί να το χαρακτηρίσουν πριν καν το δουν! Οι σεξουαλικές σκηνές είναι σίγουρα περισσότερες από όσες θα βλέπαμε σε ένα ερωτικό- κοινωνικό δράμα, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι φτιαγμένες για να προκαλέσουν… ''ερεθισμό'' στο θεατή! Οι αρχικές σκηνές μάλιστα θα έλεγα πως αποτελούν γραφικές ή και χιουμοριστικές απεικονίσεις της σεξουαλικής πράξης ως επί το πλείστον! Στη συνέχεια γίνονται πιο ''σκληρές'', αλλά έχοντας μπει ήδη στο κλίμα, κάθε άλλο παρά το μυαλό σου αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει σαν πορνογραφική ταινία! Σίγουρα πάντως υπάρχουν σκηνές που σοκάρουν, αλλά αυτές οφείλονται στο σεναριακό υπόβαθρο που έχει χτιστεί γύρω από την ιστορία και όχι στο…ωμό σεξ!


Συν και πλην

Στα πρώτα 5 (από τα συνολικά 8) κεφάλαια της διήγησης της ιστορίας έχουμε λοιπόν τα εξής:

+Εξαιρετική σκηνοθεσία και γρήγορη εξέλιξη στην ιστορία του κάθε κεφαλαίου
+Η πρωτοεμφανιζόμενη Stacy Martin, που υποδύεται τη Joe σε νεαρή ηλικία, είναι πραγματική αποκάλυψη και σίγουρα ότι καλύτερο έχει να δείξει η ταινία σε κάθε μορφή…ερμηνείας!
+Εξαιρετικό soundtrack! To κομμάτι- κόλλημα των Rammstein, ειδικά  θα το ακούσεις την κατάλληλη στιγμή και θα πωρωθείς! Εγγύηση!
+ Ο Stellan Skarsgård σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ερμηνεία
+ Η απολαυστική σκηνή με την Uma Thurman….No spoilers
+ Η προσμονή που σου δημιουργεί το τέλος για το πώς θα συνεχιστεί η ιστορία (και τα επόμενα 3 κεφάλαια)
+Εύστοχα (αν και κυνικά) σχόλια για τη θρησκεία, τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις


-Ποιος περιμένει μέχρι τις 20 Φλεβάρη για το Vol.2 
-Το μοντάζ που έγινε για να βρει η ταινία ευρεία διανομή έχει την έγκριση αλλά όχι τη συγκατάθεση του Lars Von Trier
-Ο Shia LaBeouf δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ καλός ηθοποιός! Απλά!
-Μου έρχονται στο μυαλό κάποιες πραγματικά αχρείαστες σκηνές, μην πω και ψέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου