Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Στόρι: Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού των πιθήκων, ο πληθυσμός της γης έχει μειωθεί δραματικά. Μια κοινότητα ανθρώπων, στην προσπάθεια τους για επιβίωση, θα βρεθεί απέναντι στον Σίζαρ και την αγέλη των πιθήκων που διοικεί. Η σύγκρουση δύο διαφορετικών -αλλά και τόσο ίδιων- κόσμων μοιάζει αναπόφευκτη!

Κίνηση... Matt
Στην καρέκλα του σκηνοθέτη αυτή τη φορά κάθεται o Matt Reeves (''Cloverfield'', ''Let Me In''). Ο 48χρονος Αμερικανός τα καταφέρνει περίφημα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Πόσο εύκολο νομίζεις πως είναι να αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη μια μάχη ανθρώπων και πιθήκων που κρατούν όπλα στα χέρια, χωρίς το αποτέλεσμα να μοιάζει το λιγότερο γραφικό; 
Σύμμαχος του Reeves σε αυτό, είναι οι ψηφιακά επεξεργασμένες ερμηνείες κανονικών ηθοποιών, που δίνουν άλλη διάσταση στο χαρακτήρα κάθε πίθηκου και αποτυπώνουν στο γυαλί ακριβώς αυτό που είναι το ζητούμενο: Οι γενετικά εξελισσόμενοι πίθηκοι να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο στους ανθρώπους.
Ορισμένες σκηνές μάχης μοιάζουν βγαλμένες από τα blockbuster των ονείρων μας και αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στο 3D, αλλά στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Reeves και στους σεναριογράφους που κλιμακώνουν την ένταση στο κατάλληλο σημείο!

Serkis εσύ super star
Το μεγάλο ατού της ταινίας δεν είναι άλλος από τον Andy Serkis. Ο Βρετανός ηθοποιός, που αγαπήθηκε  στο ρόλο του Gollum στις ταινίες του ‘’Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’’ , επιστρέφει στο ρόλο του Σίζαρ. Η ταινία στηρίζεται πάνω στον αρχηγό των πιθήκων, επομένως και πάνω στην (ψηφιακά επεξεργασμένη) ερμηνεία του Serkis, που καταφέρνει να απογειώσει κάθε σκηνή που περιλαμβάνει συναισθηματική φόρτιση.

Αυτός που μοιάζει εντελώς παράταιρος με την ταινία, είναι παραδόξως ο Gary Oldman, ενώ ο Jason Clarke δεν είναι James Franco αλλά τα πηγαίνει εξαιρετικά στο ρόλο του…ειρηνοποιού!


Ακόμα να κλείσετε εισιτήρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου