Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Dallas Buyers Club (2013)



Στόρι: Ο Ron Woodroof  είναι ένας άξεστος και ομοφοβικός ηλεκτρολόγος (και καουμπόι σε ροντέο) που ζει μια ζωή χωρίς όρια στο Τέξας τη δεκαετία του 80’. Όλα αλλάζουν ολοκληρωτικά όταν μαθαίνει πως είναι φορέας του ιού H.I.V. και οι γιατροί του δίνουν μόλις ένα μήνα ζωής! Aρνούμενος να το αποδεχθεί, αναζητά εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας με φάρμακα μη πιστοποιημένα στις Η.Π.Α. ! Ο ίδιος όχι μόνο πετυχαίνει να ζήσει πολύ παραπάνω από τις ελάχιστες μέρες  που του έδιναν, αλλά καταφέρνει να γίνει μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν ένας πολύ καλύτερος άνθρωπος, βοηθώντας και άλλους ασθενείς που το είχαν ανάγκη.


Comments: Η ταινία, που είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, κατά κύριο λόγο φέρνει στο προσκήνιο τις απάτες των φαρμακευτικών εταιρειών και των γιατρών, που κόστισαν στο παρελθόν χιλιάδες ζωές. Ένα ολόκληρο σύστημα χορήγησης επιβλαβών φαρμάκων, που στήθηκε με σκοπό το χρήμα και αδιαφορία για την εξέλιξη της επιστήμης και τις ανάγκες των ασθενών.


Η σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι υποδειγματική, ενώ η ταινία είναι μια απόλυτα ρεαλιστική απεικόνιση της Αμερικής (και όχι μόνο) της δεκαετίας του 80’, όπου η λέξη πρόληψη ήταν σχεδόν άγνωστη και κυριαρχούσε η  πεποίθηση πως το AIDS ήταν μια ασθένεια που αφορούσε μόνο τους ομοφυλόφιλους.  Το φιλμ ναι, σου δημιουργεί σφίξιμο στο στομάχι, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να περνά αισιόδοξα μηνύματα για τη δύναμη της ψυχής που δεν παραιτείται και τα όνειρα που πάντα κανείς πρέπει να συνεχίζει να κάνει! Σου δίνει την  ελπίδα για να πιστέψεις σε έναν κόσμο με περισσότερη ανθρωπιά, και αυτό είναι που την κάνει μια πραγματικά πολύ καλή ταινία!


O (για χρόνια απλά αντιπαθέστατος mr.κοιλιακοί) Matthew McConaughey στην ερμηνεία της καριέρας του και έχοντας εξαντλήσει τον οργανισμό του χάνοντας υπερβολικά πολλά κιλά, κλέβει φυσικά την παράσταση! Άξιος συμπρωταγωνιστής ο – μεταμορφωμένος σε τρανσέξουαλ για τις ανάγκες του ρόλου- Jared Leto! Δίκαια και οι δύο έχουν προταθεί για χρυσό αγαλματίδιο πρώτου και δεύτερου αντρικού ρόλου αντίστοιχα! Εκείνη που μοιάζει εντελώς παράταιρη με το κλίμα είναι η γλυκανάλατη Jennifer Garner, σε μια ερμηνεία βγαλμένη από ρομαντική κομεντί! Το ‘’ρομάντζο ‘’ της γιατρίνας (την οποία υποδύεται) με τον Ron είναι απ’ τα αδύναμα σημεία της ταινίας, με αποκλειστική ευθύνη της 42χρονης ηθοποιού! Μάλλον ‘’ξέμεινε’’ στο παίξιμο της -συμπαθητικής κατά τα άλλα κωμωδίας ''Τα φαντάσματα των πρώην'' όπου συμπρωταγωνιστούσαν και τότε με τον McConaughey (δες την παρακάτω φώτο)!



p.s 1 : Denis O'Hare (αγαπημένε Russell Edgington του True Blood) χάρηκα που σε είδα στη μεγάλη οθόνη σε μια πολύ πειστική ερμηνεία! 


p.s. 2: Όσοι αλλάξατε γνώμη για τον McConaughey, ξεκινήστε να βλέπετε το καθηλωτικό True Detective ! Ίσως την κορυφαία φετινή νέα σειρά!


p.s. 3: Τον Jared Leto υπάρχουν πολλοί λόγοι να τον πηγαίνουμε με χίλια! Ένας ακόμα είναι ο τρόπος που απάντησε ζωντανά σε μια γυναίκα που διαμαρτυρήθηκε γιατί έπαιξε εκείνος το ρόλο ενός τρανσέξουαλ χαρακτήρα, στερώντας  κατα τη γνώμη της την ευκαιρία σε κάποιον που είναι (τρανσέξουαλ) και στην πραγματική του ζωή να το κάνει… Δείτε το video και θα καταλάβετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου