Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τοp 10 :Οι καλύτερες ταινίες του 2014

Έφτασε η στιγμή του κινηματογραφικού απολογισμού της χρoνιάς. Ήταν πλούσιο σαν κινηματογραφικό έτος, ο μπαχτσές είχε απ'όλα(περιπέτειες, δράματα, καφροκωμωδίες, κοινωνικές ταινίες, φούσκες). Παίρνουμε βαθιά αναπνοή και ξεκινάμε από την κορυφή...

1.Νymphomaniac:Την πρωτιά καταλαμβάνει φυσικά το κινηματογραφικό έπος του Lars von Trier, η αμφιλεγόμενη ταινία του εξίσου αμφιλεγόμενου Δανού σκηνοθέτη. Tρία αφιερώματα ήταν υπερ-αρκετά για να μεταδώσουν την πόρωσή μας. Aν και το πρώτο μέρος, το πιο ''ενεργητικό'' κέρδισε τις εντυπώσεις μας. Μέσα στην τόση ωμότητα και σκληρότητα το έργο βγάζει τεράστιες αλήθειες γύρω από τη ζωή, το θάνατο και τον έρωτα.  Τhe secret ingredient of sex is love!













2.Gone girl:Καθαρά Φιντσερική ταινία με το μυστήριο να πλανάται και τον βαθύ σαρκασμό να κόβει σαν μαχαίρι. Δεξιοτέχνης o Fincher στο να στήνει σκηνές εγκλήματος(Zodiac) και κλιμακούμενο δράμα(Fight Club) με τη βοήθεια των πιο ανατριχιαστικών ήχων(Reznor,Ross). Αποκάλυψη η Rosamund Pike στο ρόλο του ''θύματος''. Μέσα από τις αμέτρητες σελίδες του ημερολογίου της μας διηγείται την πορεία του γάμου της, από την ειδυλλιακή απογείωση μέχρι την ανώμαλη προσγείωση.














3. The Ηobbit:The battle of the Five Armies.Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του τολκινικού έπους ήταν και το πιο φαντασμαγορικό. O Peter Jackson ενορχηστρώνει για μία ακόμη φορά πολεμικές χορογραφίες επικών διαστάσεων με στιγμές-συγκρατημένης- συγκίνησης .Κρατάει καθηλωμένο τον θεατή με την εναλλαγή τοπίων, είτε πρόκειται για ονειρικά είτε για ζοφερά. 
"Γράφτηκε'' ο ιδανικός επίλογος για το κινηματογραφικό saga.No negatives!Damn!















4.Guardians of the Galaxy: Clean-cut περιπέτεια φαντασίας που βαδίζει στην πετυχημένη συνταγή των ''Avengers'' όσον αφορά τις ισορροπημένες δόσεις χιούμορ και δράσης μέσα στην ταινία.  Αξιαγάπητο cast, από το τυπάκι(πλέον)Chris Pratt μέχρι την πολύχρωμη(again) Zoe Zaldana, από τον ταραξία Rocket μέχρι τον πολυαγαπημένο μας Groot(Vin Diesel δυσκολεύτηκες ν΄απομνημονεύσεις τόσα λόγια!). 
p.s ilove u: WE ARE GROOT!












5.The Amazing Spiderman 2:Από τις καλύτερες φετινές περιπέτειες που απογειώθηκε στις 3 διαστάσεις .Η αδιαπραγμάτευτη χημεία των πρωταγωνιστών, η σπιντάτη σκηνοθεσία, η υποβλητική μουσική από τον ''μαέστρο'' Hans Zimmer, οι εξυπνο-ατάκες συνθέτουν μία τίμια comic μεταφορά.  Όσο κι αν ήμουν "υπέρμαχος '' του Tobey Maguire o κεραμιδόγατος(Garfield) κατάφερε να μας κάνει να κολλήσουμε στον ιστό του.














6. Εdge of tomorrow: Mετά τις μετριότητες Jack Reacher-Oblivion o Τοm Cruise ξανα-βρίσκει τoν παλιό καλό εαυτό του. Aτού της ταινίας το καλοδουλεμένο σενάριο που σε καμία των περιπτώσεων δεν υποτιμάει την νοημοσύνη μας!Παρόλο που η μέρα της μαρμότας σαν σεναριακή ιδέα έχει χιλιοπαιχτεί (σκέψου πρόσφατο Source Code ) εδώ τίθεται υπό νέο,επιστημονικό πρίσμα. Κερασάκι στην τούρτα η hottie Emily Blunt που μπήκε στο club των ξανθών.















7.Interstellar: Το πολυαναμενόμενο δημιούργημα του Nolan , το φετινό Gravity επανεξέτασε τη σχέση του ανθρώπου με το διάστημα οδηγώντας μας στα πιο απόμακρα ''σύνορα''  της επιστημονικής μας κατανόησης.  Μετά την οσκαρική του αναγέννηση ο Matthew McConaughey  μας οδηγεί στη ''μαύρη τρύπα'' του δικού του σύμπαντος, προξενώντας λίμνη δακρύων... 














8.Fury:Ίσως η καλύτερη πολεμική ταινία που παρακολουθήσαμε χρονικά μετά τη "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν". Η φρίκη του πολέμου -ωμή- μπροστά στα μάτια μας και η ιστορία 5 αντρών που έχουν μάθει ή πρέπει να μάθουν να ζουν μέσα σε αυτή.Ξεχωρίζει φυσικά ο Brad Pitt (και το κούρεμα του) σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.Το ''Fury'' προσεγγίζει το θέμα του πολέμου με έναν τρόπο ρεαλιστικό θέτοντας παράλληλα σημαντικούς προβληματισμούς. Σε συνθήκες πολέμου τι μπορούμε να θεωρήσουμε ηθικό;














9.Under the skin: Άλλη μία αμφιλεγόμενη ταινία που δίχασε κοινό και κριτικούς βρίσκεται στην δεκάδα. Ο Jonathan Glazer(''Βirth'','Sexy Beast'') μας συστήνει την  σ-εξωγήινη Σκάρλετ που σαγηνεύει τους άρρενες και εν συνεχεία τους βυθίζει στο σκότος της. Η εξώκοσμη Σκάρλετ είναι ένας άγραφος πίνακας(tabula rasa) που σταδιακά γράφει τη δική της-μελανή-ιστορία.Σίγουρα το αργό τέμπο της ταινίας κουράζει αλλά το φινάλε είναι λυτρωτικό και απόκοσμο(όπως η Σκάρλετ).












10.Neighbors: Σχεδόν όλοι τρέξαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες γιατί την πλάσαραν ως την ανατρεπτική κωμωδία της χρονιάς και πράγματι δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας.
Μοναδικό δίδυμο
ο-έχω διδακτορικό στην καφροκωμωδία- Seth Rogen και ο τουμπανέιρος Zac Efron που παίζεις σκάκι ανετότατα στους κοιλιακούς του. Αυτό το duo προκαλεί αστείρευτο γέλιο με τα κοντραρίσματά τους. 













Kαι του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου