Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Fury (2014)

Δες το trailer εδώ.

Στόρι:
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Απρίλιος, 1945. Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Don 'Wardaddy' Collier ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας, έχοντας στη διάθεση του ένα τανκ και ένα τετραμελές πλήρωμα. Στην ολιγομελή ομάδα, έχει μόλις ενταχθεί ο νεοσύλλεκτος Norman Ellison, ο οποίος αντικρίζει κατάματα τη φρίκη του πολέμου και καλείται να αλλάξει  τα πιστεύω του για να εξασφαλίσει την επιβίωση του ίδιου και των συναγωνιστών του.

Η φρίκη του πολέμου μπροστά στα μάτια σου


Η συμμετοχή της ταινίας στα Oscar θα ήταν σίγουρα μια θετική επιβράβευση, που θα της άξιζε και με το παραπάνω. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο David Ayer (αναμένεται να σκηνοθετήσει επίσης το πολύ-αναμενόμενο ''Suicide Squad''). Η υπόθεση του ''Fury'' βασίστηκε (κυρίως) σε διηγήσεις βετεράνων αμερικανών στρατιωτών, που ήρθαν σε επαφή με του συντελεστές της ταινίας και μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο. Η ταινία είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένας φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Το ''Fury'' προσεγγίζει το θέμα του πολέμου με έναν τρόπο ωμό, ρεαλιστικό σε μεγάλο βαθμό, θέτοντας παράλληλα σημαντικούς προβληματισμούς- κεντρικό άξονα εξέλιξης του σεναρίου. Τι πραγματικά μπορεί να θεωρηθεί καλό- ηθικό και τι κακό σε συνθήκες πολέμου; Υπάρχουν όρια που δεν πρέπει κάποιος να ξεπεράσει στον αγώνα για την επιβίωση;


Στο cast τώρα, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το όνομα του Brad Pitt. O 50χρονος σταρ μας χαρίζει μια ακόμα υποδειγματική ερμηνεία, στο ρόλο του ηρωικού λοχία, Don Collier (θυμίζει σε στιγμές το ρόλο του στο Inglourious Basterds, όπου πάλι ''καθάριζε'' τους ναζί). Ο Collier, που έχει το παρατσούκλι ‘Wardaddy’, είναι υπεύθυνος στο να κατευθύνει όλη την ομάδα και να εξασφαλίσει την επιβίωση της, στις σκληρές συνθήκες της μάχης. Δίκαιος, αλλά ιδιαίτερα σκληρός, μοιάζει ο χαρακτήρας του να έχει διαμορφωθεί πλήρως μέσα στο σκηνικό του πολέμου, το εντελώς αντίθετο από τον νεοσύλλεκτο Norman, τον οποίο καλείτε μέσα σε μια μέρα να εκπαιδεύσει, ώστε να είναι έτοιμος να πολεμήσει. Η ανθρώπινη λογική και το συναίσθημα δεν  έχουν χώρο στη μάχη αυτή. 


Την ομάδα συμπληρώνουν, η ''ψυχή της παρέας'' Trini 'Gordo' Garcia (Michael Peña), ο απρόβλεπτος Grady 'Coon-Ass' Travis (Jon Bernthal) καθώς και ο θρησκόληπτος Boyd 'Bible' Swan, τον οποίο υποδύεται ο Shia LaBeouf, σε μια ακόμα αδιάφορη ερμηνεία στην καριέρα του. 

Η ταινία έχει διάρκεια 134 λεπτά, όμως ο χρόνος κυλάει νερό. Η ρεαλιστική απεικόνιση της τελικής μάχης θα ικανοποιήσει ακόμα και όσους δεν ψάχνουν (κακώς) περεταίρω νοήματα μέσα απ’ το σινεμά. 
Let the battle begin!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου