Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

The Neon Demon(2016)


Στόρι:Ένα 16χρονο κορίτσι καταφτάνει στο Λος Άντζελες με τη φιλοδοξία να γίνει μοντέλο αλλά το catwalk δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.













 Comments:
+Μετά το αποτυχημένο ‘’Only God forgives’’(όχι φίλτατε ούτε ο Θεός δεν συγχωρεί τέτοια μουφιά) o Nicolas Winding Refn επιστρέφει με το γκλαμουράτο ‘’Neon Demon’’ για να μας αποδείξει πως οι άγγελοι και οι διάβολοι συνυπάρχουν στον κόσμο και κάποιες φορές στο ίδιο σώμα.
Πόλος έλξης της ταινίας η πορσελάνινη και φωτογενής Elle Fanning στο ρόλο του νέου it girl που γοητεύει τους συμπρωταγωνιστές (και κατ’ επέκταση τους θεατές) προκαλώντας το φθόνο των ‘’απολιθωμένων’’ μοντέλων. Η ματαιοδοξία δεν είναι άγνωστη λέξη στο χώρο της μόδας που προάγει την ανταγωνιστικότητα επί μονίμου βάσεως( εύλογα θέλει η μία να βγάλει το μάτι της άλλης). Ο Δανός σκηνοθέτης πόνταρε σωστά στο αψεγάδιαστο πρόσωπο της Elle και όπως έχει δηλώσει ήταν η μόνη του επιλογή. 














+Η Abbey Lee ανταποκρίνεται στο ρόλο και μπαίνει στη λίστα- μαζί με την Μις Φρύδια(Cara Delevingne)- των μονδέλων που μπορούν να ‘’παίξουν’’. Αφού δεν εμφανίστηκε η Tyra με τις καρτέλες ανά χείρας να αποφασίσει ποια θ΄ αποχωρήσει από το ANTM ...πάλι καλά!

+Όπως και στο ‘’Drive’’ αφήνει ακάλυπτο και ελλιπή τον σεναριακό τομέα (οι διάλογοι είναι κονσερβοποιημένοι) γιατί το ζητούμενο του είναι η διέγερση των αισθήσεων, να υποβάλλει τους θεατές σε μία βαθιά κατάσταση ύπνωσης/ έκστασης. Οι αισθήσεις αποκτούν το προβάδισμα. Βομβαρδίζει τον υποψιασμένο θεατή με εικόνες που οι περισσότερες χαράσσονται στον αμφιβληστροειδή και είναι σκηνοθετικοί θρίαμβοι (π.χ. το ντελιριακό λουτρό αίματος).











 


Επενδύει στις αρετές της λουστραρισμένης καλλιτεχνικής διεύθυνσης (σαν ψυχωτικός περφεξιονιστής) και έτσι σερβίρει ένα προβληματικό σεναριακό υλικό μέσα σε ένα glossy και ελκυστικό περιτύλιγμα. Σίγουρα δεν θα είναι ‘’εύπεπτο’’  για όλους αλλά δεν άξιζε σε καμία περίπτωση  το γιουχάρισμα στις Κάννες. Αν παραβλέψετε τις σεναριακές αδυναμίες θα μαγευτείτε από την κομψή εικονογράφηση και θα παραδοθείτε σε μία εμπειρία που αγγίζει τα όρια του υπερβατικού. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου